Stockholms hundmässa

Stockholms hundmässa är en årligen återkommande fest för hundälskare. Mässan ordnas vanligtvis över en helg i december i Älvsjö och besöks av tusentals gäster från såväl Sverige som övriga världen. I samband med att den enorma internationella hundutställningen går av stapeln arrangeras även tävlingar i exempelvis lydnad, freestyle och dylika hundsporter. hundmässaTillbehörsmässan som finns på plats samtidigt som hundmässan är den största i Skandinavien och på det omtyckta rasklubbstorget har man möjlighet att se på och klappa på över 100 hundraser.

Hundmässa med över 300 hundraser

Stockholms hundmässa är en av Europas största och mest besökta internationella hundutställningar. Under helgen i december bedöms över 300 stycken hundraser i olika ringar och ungefär 7000 hundar deltar i de spännande tävlingarna. Domarna som gör bedömningarna under mässan kommer från hela världen och är självfallet både certifierade och erfarna.

Viktigt att känna till är att en hundutställning inte är en skönhetstävling som många tror. Det finns en internationell standard för varje enskild hundras och det är dessa parametrar som domarna baserar bedömningen på under en hundmässa. Rasstandarden tar exempelvis upp hur en yorkshire terrier ska se ut för att klara av de uppgifter som rasen har avlats fram för. Övriga faktorer som tas upp är rasens benställning, kroppsbyggnad, färg och storlek. Besöker man Stockholms hundmässa kommer man med andra ord att få se otroligt vackra hundar som har avlats fram för att uppfylla rasens standardkriterier.

Bland de som besöker Stockholms hundmässa har rasklubbstorget blivit en storfavorit för alla åldrar. På torget samlas över 100 raser som besökaren med stor fördel får klappa och beundra. Alla hundar som deltar representerar rasens typiska drag och har man några frågor kan man passa på att ställa dem till rasklubbarnas sakkunniga. Är man intresserad av att se en specifik hundras som inte finns på rastorget kan man istället se den i en av utställningsringarna. För att hålla reda på tiderna kan man besöka hemsidan för Stockholms hundmässa eller fråga personalen när den aktuella rasen bedöms.